e-home | warmtepomp | zonnepanelen

Zeven maanden heeft het gekost om de bungalow uit 1969 van Marvin Keeldar en zijn gezin volledig te strippen en opnieuw op te bouwen. Inmiddels woont de familie acht weken in de prachtig afgewerkte e-home.

 

Bij aankomst valt ons het aantal huizen met zonnepanelen in de wijk op

“Dat klopt en dat is geen toeval”, vertelt Marvin. “De huizen in deze wijk – gebouwd rond 1969, worden op dit moment door de originele eigenaren doorverkocht aan een nieuwe generatie bewoners. Zij denken allemaal na over duurzame oplossingen zoals zonnepanelen.”

Hoe is bij jullie het idee ontstaan om voor een e-home te kiezen?

“Met mijn bedrijf Keeldar Projecten verzorg ik hoogwaardige verbouwingen voor huizen en kantoorpanden. Bij renovatie van een villa in Bosch en Duin kwam ik in aanraking met econic. Dat beviel zo goed dat ik dacht: ‘Als ik ooit eens zelf ga bouwen, dan moet ik aan hen denken’. In mijn beroep vind ik dat je het verschil moet maken door méér te bieden. Daarom sprak econic mij aan. Voor mijn gevoel hebben zij een bepaald niveau van uitstraling en service.”

“Ik vind in mijn beroep dat je verschil moet maken door méér te bieden.
Daarom sprak econic mij aan.”

En toen kocht je een bungalow in De Meern.

“We vielen direct op de lichtinval van dit huis, maar wilden ook moderniseren. We hebben de hele boel gestript en stukken nieuw aangebouwd. Die verbouwing gaf ons de ruimte om van dit huis direct een geheel duurzaam pand te maken. Dat vonden we in deze tijd de slimste aanpak.”

Wat heb je allemaal moeten doen om dat mogelijk te maken?

Om aan alle eisen te voldoen moesten we een heel traject in. Ronald van econic is hier vanaf het begin bij betrokken geweest. Hij heeft onder andere gekeken naar onze wensen, ons verbruik en onze gezinssamenstelling (Marvin en zijn vrouw Marion hebben 3 kinderen en 2 honden). Op basis daarvan maakte hij een inclusieve berekening voor ons: met 43 zonnepanelen en een lucht/water warmtepomp met grote boiler zou onze energiefabriek dekkend zijn.”

Waar heb je tijdens de verbouwing allemaal rekening mee gehouden?

“Een aantal dingen waren nodig om dit een energie-neutraal huis te maken. De buitengevels van het huis zijn compleet geïsoleerd met 16 centimeter dik Strikolith. Daarnaast zijn op het dak PIR-platen van 16 cm dik aangebracht en is ook de kruipruimte geïsoleerd door middel van polystyreen korrels. Die isolatie was meer werk dan ik dacht. Verder hebben we overal vloerverwarming laten installeren. Ook hebben we op advies van econic gezorgd dat de warmtepomp zo dicht mogelijk bij de technische installatie geplaatst kon worden.”

Hoe ging de installatie van de zonnepanelen en warmtepomp in zijn werk?

“We hebben er zelf voor gezorgd dat alles klaar was voor econic om de installatie te kunnen plaatsen. Ik heb zelfs de wand waar het systeem tegenaan kwam eerder laten stuken en sauzen terwijl de rest van het huis nog gesloopt werd, anders kom je er nooit meer bij om het netjes af te werken. Uiteindelijk heeft de installatie zelf ongeveer 7 tot 8 werkdagen gekost. De teams van econic kwamen iedere dag in wisselende samenstelling langs.”

Hoe kijk je achteraf terug op dit traject?

“We hebben qua keuzes eigenlijk altijd geluisterd naar het advies van econic. Ik had al een en ander opgestoken van mijn project in Bosch en Duin, toen was het allemaal nieuw. Bij onze verbouwing keek ik er minder van op, maar was het nog steeds ingewikkelde materie. Wat ik fijn vond aan econic is dat ik met alleen maar kundige mensen heb gesproken, dat is belangrijk voor mij. Nu ons eigen traject afgelopen is, kan ik het heel goed navertellen aan mijn klanten. Ik ga zelfs volgend jaar de verbouwing van het huis van mijn buurman doen. Ook hij heeft gekozen voor een e-home van econic.”

Heb je gekozen voor lease of koop van de installatie?

“Ik heb een leasecontract, mede omdat de ontwikkelingen in deze markt enorm zijn. In mijn geval was lease ook het advies van econic zelf. Ik vind het een fijn idee dat materiaal op den duur bij defect of slijtage vervangen wordt als er iets nieuws beschikbaar is. Daarnaast los je voor je gevoel iets af. Als de markt in de toekomst stabiel wordt, dan koop ik het misschien alsnog.” 

“Wat ik fijn vond aan econic is dat ik met alleen maar kundige mensen heb gesproken, dat is belangrijk voor mij.”

Verbouwen is je beroep: wat vind je van de uitstraling van het systeem?

“Ik laat bij rondleidingen aan mijn vrienden en familie altijd de hele installatie zien, mensen vinden het indrukwekkend. Wat ik van belang vind, is de aandacht die geschonken is aan de bochten, koppeling en afwerking in de technische ruimte. Het is gewoon super mooi geïnstalleerd. Ik ben daar heel kieskeurig over: Afwerking moet kwalitatief zijn en exclusief.”

Zelfs de warmtepomp buiten op de oprit past bij de uitstraling van het huis. “Ik heb daar extra aandacht aan besteed door er een hardhouten plateau onder te plaatsen. De warmtepomp hoor je een beetje blazen, maar wij hebben geen last van het geluid. De buurman aan die kant trouwens ook niet.”

Kun je al iets zeggen over de opbrengst van het systeem?

“We wonen hier natuurlijk pas acht weken, dus ik heb nog niet zoveel geschiedenis. Ik kijk wel af en toe op de apps die bij de systemen horen en zie daar wat de opbrengst is per periode. Tot dusver ziet het er goed uit!”

''Zij denken allemaal na over duurzame oplossingen zoals zonnepanelen.”